Czarny bez i jego właściwości

W dzisiejszym poście podzielimy się z Tobą tym, jak zadbać o siebie w okresie jesienno – zimowym. Poza tym, że troszczysz się o swoją skórę i włosy, wiesz jakich kosmetyków użyć do ich pielęgnacji, to potrzebujesz również zadbać o siebie od środka. Do tego celu doskonale sprawdzi się sok z owoców czarnego bzu ;) Jeżeli chodzi o kosmetyki, to spory ich wybór znajdziesz w naszym sklepie 😉

Czarny bez – naturalnym eliksirem wzmacniającym odporność

Koniec lata, wrzesień jest okresem, gdy jego owoce są w pełni dojrzałe, więc jest to idealny czas aby zainteresować się jego właściwościami i zrobić sok 🙂 

Czarny bez jest bardzo bogaty w witaminy: C, A, B1, B2 oraz minerały, takie jak: potas, wapń, magnez i żelazo. Zawiera również związki polifenolowe, antocyjany i przeciwutleniacze. Nic dziwnego, że sok z czarnego bzu nazywany jest naturalnym eliksirem, wzmacniającym odporność. 

Trochę o jego właściwościach

Dzięki obecności antocyjanów, sok z czarnego bzu działa jako silny przeciwutleniacz, pomagający w zwalczaniu wolnych rodników i tym samym opóźnia procesy starzenia się organizmu. Ponadto składniki zawarte w czarnym bzie pomagają w rozszerzaniu naczyń krwionośnych, a to wpływa na poprawę krążenia krwi.

Sok ma również działanie przeciwzapalne i pomaga w poprawie procesów trawiennych. A regularne spożywanie soku z czarnego bzu może pomóc Ci w obniżeniu ciśnienia krwi.

To co szczególnie jest ważne w zbliżającym się  okresie jesienno – zimowym, to jego łagodzące działanie na objawy przeziębienia i grypy. Sok ma działanie napotne, przeciwwirusowe i lekko przeciwzapalne.

Na koniec warto dodać, że jest bardzo smaczny 🙂 Aby był jeszcze smaczniejszy możesz do owoców czarnego bzu dodać trochę malin 😉

Podsumowując, jeżeli chcesz zadbać o swoją odporność, to sok z czarnego bzu jest jedną z tych rzeczy, która powinna znaleźć się w Twoim domu. Przed rozpoczęciem regularnego spożywania soku zawsze warto skonsultować się z lekarzem, szczególnie jeśli masz jakiekolwiek schorzenia lub przyjmujesz leki, aby uniknąć ewentualnych interakcji.

Jeżeli gdzieś w pobliżu Ciebie rośnie czarny bez, to łap przepis i na zdrowie 😉

Jak zrobić sok z czarnego bzu

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu, bez łodyg i zielonych owoców (najlepiej, jeżeli owoce zebrane są z dala od drogi i zanieczyszczonych miejsc)
  • 1 litr wody
  • sok z jednej cytryny
  • ½ szklanki cukru

  1. Wybierz tylko dojrzałe owoce czarnego bzu i umyj (usuń łodygi i zielone owoce, ponieważ mogą być trujące).
  2. W dużym garnku umieść owoce czarnego bzu i zalej je wodą. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj owoce przez około 15-20 minut, do momentu aż owoce będą się rozpadać.
  3. Po tym czasie, gdy owoce będą miękkie wyłącz gaz i pozostaw owoce do ostygnięcia.
  4. Przecedź sok przez sitko lub gęste sito do innego garnka lub dużej miski.
  5. Dodaj cukier oraz sok z cytryny. Gotuj do momentu aż cukier się rozpuści. Możesz dostosować ilość cukru do swojego smaku.
  6. Przelej sok do wyparzonych butelek lub słoików.
  7. Pasteryzuj 10 -15 minut i przechowuj w chłodnym miejscu.
  8. Po otwarciu sok najlepiej jest przechowywać w lodówce i spożywać w ciągu kilku dni.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *